Terughalen van backup gegevens

Hoe kan je een backup terughalen?

LEES RUSTIG EN AANDACHTIG!

Wat is eigenlijk een backup?

Een backup is het veiligstellen van uw data bestanden. Net zoals uw Word-documenten, Excel-files, etc. is het zeer verstandig om ook uw PERIFACT bestanden veilig te stellen. Indien uw computer het vroeg of laat een keer begeeft dan bent u alles kwijt indien u niet de juiste voorzieningen treft. Zorg dat uw backups dus niet op de computer zelf blijven maar bijvoorbeeld op een USB-stick of een CD.

Belangrijk: Het terughalen van een backup kan natuurlijk alleen maar indien ook u ook daadwerkelijk de backup data ter beschikking hebt en dus regelmatig een backup hebt gemaakt. PERIFACT SLAAT NIETS OP IN DE CLOUD!!!!

Het terugzetten van een backup kost slechts 1 minuut. Indien u te onervaren bent en het niet aandurft, vraag een handige neef of buurman. Maar u zult zien het valt best mee. Een backup terughalen wordt ook wel een RESTORE genoemd.

PERIFACT maakt iedere keer bij een afsluiten een zogenaamd .ZIP bestand waarin alle database gegevens zitten. Dus alles compact bij elkaar in 1 bestand. Na circa 25 keer  afsluiten gaat PERIFACT de oudste .ZIP backup bestanden weggooien. 

Waar staan die backup bestanden?

De folder waarin de backup bestanden staan staat onderin het PERIFACT scherm. Normaal gesproken is dat:
C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\PeriFact

Handige tip: dubbel klik op de foldernaam onderin het PERIFACT scherm en de folder zal zich openen

 Belangrijk om te weten:

  • Oude PERIFACT versies hadden mogelijk een andere, door jouw zelf gekozen locatie, dus die weet je zelf beter dan wij!
  • Alles wat in c:\Program File (x86)\Perifact staat is niet belangrijk, dat zijn de bestanden die door het installatie programma geplaatst worden. Uiteraard belangrijk om te functioneren, maar er staan geen facturen.

Ik weet mijn PERIFACT versie niet meer? (SA of XL)

Je kunt aan de backup bestanden zelf zien of het de SA of XL-versie was. De versie  zit namelijk in de bestandsnaam verwerkt en zo ook de datum en tijd van de backup.

PERIFACT SA Backup [13.23.103.36.SA] 2023-01-29  124500.zip 

Ik weet mijn licentiecode niet meer!

De licentiecode zit ook in de backup. Dus zodra je de backup terughaalt dan zit daar de licentiecode al in verwerkt. Die hoef je niet meer opnieuw op te zoeken of in te voeren.

RESTORE, het terughalen van de backup

Belangrijk is dat je de juiste PERIFACT hebt. Er is namelijk een SA of een XL-versie.

 

Download hier de XL-versie: https://www.factuur-software.nl/download-perifact-xl/
Download hier de SA-versie: https://www.factuur-software.nl/download-perifact-sa/

 

Als je de verkeerde versie hebt gedownload dan werkt ook niet terughalen van de backup niet. PERIFACT slaat namelijk zelf niets op in een Cloud, heb je geen backup dan zal je met een lege omgeving beginnen.

Na het starten van een verse PERIFACT zal onderstaand scherm verschijnen, kies hier de keuze [Backup terughalen] en volg de stappen om het .ZIP bestand terug te halen. Klaar!

restore een backup via het PERIFACT introscherm

Andere mogelijkheid om backup terug te halen

Je kunt ook backup gegevens terughalen als je PERIFACT al geinstalleerd hebt en reeds (demo) data bevat. Ga daarvoor naar hoofdmenu EXTRA’S – TERUGHALEN BACKUP, volg de instructies daar op het scherm. Uiteraard worden dan alle gegevens overschreven door de backup gegevens.

Handmatig de backup terugzetten

Aanbevolen wordt natuurlijk om de methode te gebruiken zoals hierboven beschreven. In geval van nood kunnen PERIFACT-SA gebruikers ook handmatig de backup terugzetten. ( PERIFACT-XL gebruikers hebben een complexere opbouw er hierbij gaat dat niet).  PERIFACT zet de backup in een .ZIP bestand, waarvan de bestandsnaam de PERIFACT versie en datum en tijd bevat.

Kijk onderin je PERIFACT scherm waar je bestanden staan. Sluit PERIFACT dan af! Als je de inhoud van zo’n .ZIP bestand terugzet ( en in 99 van de 100 gevallen staat daar dus al de PERIFACT werkdata), dus weer overschrijft. Dan heb je de oude data weer terug. Het belangrijkste  bestand is “perifact.sqlite” hierin staan al je facturen en contacten. 

PERIFACT-XL gebruikers

Ben je in het bezit van PERIFACT-XL? En wil je de backup terughalen op een andere computer dan de computer waarop PERIFACT in eerste instantie stond, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe laptop, doe dan het volgende:

  • Haal eerst de backup terug, dus een RESTORE zoals in de vorige alinea omschreven
  • Ga naar menu INSTELLINGEN – MULTI USER NETWERK
  • Ga naar het tabblad [Licenties – computer machtigen]
  • Selecteer de oude computer die niet meer meedoet
  • Druk op de knop [Licentie geselecteerde computer intrekken]