Terughalen van backup gegevens

Hoe kan je een backup terughalen?

LEES RUSTIG EN AANDACHTIG!

Wat is eigenlijk een backup?

Een backup is het veiligstellen van uw data bestanden. Net zoals uw Word-documenten, Excel-files, etc. is het zeer verstandig om ook uw PERIFACT bestanden veilig te stellen. Indien uw computer het vroeg of laat een keer begeeft dan bent u alles kwijt indien u niet de juiste voorzieningen treft. Zorg dat uw backups dus niet op de computer zelf blijven maar bijvoorbeeld op een USB-stick of een CD.

Belangrijk: Het terughalen van een backup kan natuurlijk alleen maar indien ook u ook daadwerkelijk de backup data ter beschikking hebt en dus regelmatig een backup hebt gemaakt. PERIFACT SLAAT NIETS OP IN DE CLOUD!!!!

Het terugzetten van een backup kost slechts 1 minuut. Indien u te onervaren bent en het niet aandurft, vraag een handige neef of buurman. Maar u zult zien het valt best mee. Een backup terughalen wordt ook wel een RESTORE genoemd.

PERIFACT maakt iedere keer bij een afsluiten een zogenaamd .ZIP bestand waarin alle database gegevens zitten. Dus alles compact bij elkaar in 1 bestand. Na ca. 50 keer  afsluiten gaat PERIFACT de oudste .ZIP backup bestanden weggooien. 

Waar staan die backup bestanden?

De folder waarin de backup bestanden staan staat onderin het PERIFACT scherm. Normaal gesproken is dat:
C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\PeriFact

Ik weet mijn PERIFACT versie niet meer? (SA of XL)

Je kunt aan de backup bestanden zelf zien of het de SA of XL-versie was. De versie  zit namelijk in de bestandsnaam verwerkt en zo ook de datum en tijd van de backup.

PERIFACT SA Backup [9.46.70.36.SA] 2021-01-29  124500.zip 

Ik weet mijn licentiecode niet meer!

De licentiecode zit ook in de backup. Dus zodra je de backup terughaalt dan zit daar de licentiecode al in verwerkt. Die hoef je niet meer opnieuw op te zoeken of in te voeren.

 

RESTORE, het terughalen van de backup

Belangrijk is dat je de juiste PERIFACT hebt. Er is namelijk een SA of een XL-versie.

Download hier de XL-versie: https://www.factuur-software.nl/download-perifact-xl/
Download hier de SA-versie: https://www.factuur-software.nl/download-perifact-sa/

Als je de verkeerde versie hebt gedownload dan werkt ook niet terughalen van de backup niet. PERIFACT slaat namelijk zelf niets op in een Cloud, heb je geen backup dan zal je met een lege omgeving beginnen.

 

 1. Installeer de nieuwe PERIFACT
 2. Als je de backup gegevens wel hebt dan hoef je bij het invullen van de bedrijfsgegevens alleen maar iets willekeurigs in te vullen bij je (bedrijfs)naam. Want de backup overschrijft dit dadelijk toch weer
 3. Kijk onderin het in PERIFACT scherm waar de bestanden staan normaal op C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\Perifact. Maar kijk even goed wat jouw locatie is
 4. Sluit PERIFACT nu af, en zet je backup bestanden terug van je USB-stick of van welke locatie dan ook. Dit zijn de bestanden die eindigen op .ZIP en zet deze bestanden op de locatie die genoemd zijn in punt 3
 5. Start PERIFACT weer en ga naar hoofdmenu EXTRA’S – BACKUP EN RESTORE en daar kan je de gewenste backup terughalen.
 6. Selecteer het bestand dat u wenst en druk op de knop <Haal geselecteerde backup terug>. Klaar!    

PERIFACT-XL gebruikers

Ben je in het bezit van PERIFACT-XL? En wil je de backup terughalen op een andere computer dan de computer waarop PERIFACT in eerste instantie stond, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe laptop, doe dan het volgende:

 • Haal eerst de backup terug, dus een RESTORE zoals in de vorige alinea omschreven
 • Ga naar menu INSTELLINGEN – MULTI USER NETWERK
 • Ga naar het tabblad [Licenties – computer machtigen]
 • Selecteer de oude computer die niet meer meedoet
 • Druk op de knop [Licentie geselecteerde computer intrekken]
Logo PERIFACT