Terughalen van backup gegevens

Hoe kan je een backup terughalen?

LEES RUSTIG EN AANDACHTIG!

Wat is eigenlijk een backup?

Een backup is het veiligstellen van uw data bestanden. Net zoals uw Word-documenten, Excel-files, etc. is het zeer verstandig om ook uw PERIFACT bestanden veilig te stellen. Indien uw computer het vroeg of laat een keer begeeft dan bent u alles kwijt indien u niet de juiste voorzieningen treft. Zorg dat uw backups dus niet op de computer zelf blijven maar bijvoorbeeld op een USB-stick of een CD.

Belangrijk: Het terughalen van een backup kan natuurlijk alleen maar indien ook u ook daadwerkelijk de backup data ter beschikking hebt en dus regelmatig een backup hebt gemaakt.

Het terugzetten van een backup kost slechts 1 minuut. Indien u te onervaren bent en het niet aandurft, vraag een handige neef of buurman. Maar u zult zien het valt best mee. Een backup terughalen wordt ook wel een RESTORE genoemd.

PERIFACT maakt iedere keer bij een afsluiten een zogenaamd .ZIP bestand waarin alle database gegevens zitten. Dus alles compact bij elkaar in 1 bestand. Na ca. 50 keer  afsluiten gaat PERIFACT de oudste .ZIP backup bestanden weggooien.

Waar staan die backup bestanden?

Die folder is bij de installatie van PERIFACT gekozen. De huidige folder staat onderin het PERIFACT scherm. Normaal gesproken is dat: 
C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\PeriFact

RESTORE, het terughalen van de backup

Vanuit het hoofdscherm druk op de knop <Extra’s>, ga vervolgens naar het tabblad <Backup terughalen>. Selecteer het bestand dat u wenst en druk op de knop <Haal geselecteerde backup terug>. Klaar!    

PERIFACT-XL gebruikers 

Ben je in het bezit van PERIFACT-XL? En wil je de backup terughalen op een andere computer dan de computer waarop PERIFACT in eerste instantie stond, bijvoorbeeld bij de aankoop van een nieuwe laptop, doe dan het volgende: 

  • Haal eerst de backup terug ( restore )
  • Ga naar menu INSTELLINGEN – MULTI USER NETWERK
  • Ga naar het tabblad [Licenties – computer machtigen]
  • Selecteer de oude computer die niet meer meedoet
  • Druk op de knop [Licentie geselecteerde computer intrekken]

 

ACHTERGROND INFORMATIE

Bij het installeren van PERIFACT voor de eerste maal zal er scherm verschijnen. Dit scherm verschijnt alleen indien er in de Windows registry niet de folder locatie wordt gevonden waar PERIFACT zijn database bestanden kwijt wil. ( Voor de techneuten onder ons hij staat in de registry in \COMPUTER\HKEY_CURRENT_USER\Software\PerifactXLSoftware ).

PERIFACT voegt zelf een sub folder toe. Dat wil zeggen als je de bestandslocatie C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\ als voorbeeld zou kiezen dan maakt PERIFACT er dit van C:\Gebruikers\(jouw naam)\Documenten\PeriFact

Het is dus verstandig om de inhoud van deze HELE map regelmatig te backuppen. Of zorg dat je bestanden in een Dropbox dan wel Google Drive folder staan. Dan gaat je data meteen in de cloud. En het is meestal nog gratis ook.

 

PERIFACT folder verplaatsen

Wil je PERIFACT folder verplaatsen? Dat kan!

Maak als eerste natuurlijk wel een backup op bijvoorbeeld een USB-stick of even een kopietje maken naar een andere folder. Weet je niet waar je bestanden nu zijn opgeslagen, lees dan even deze pagina.

Nu gaan we PERIFACT instructies geven om een nieuwe map te kiezen.

  • Kies in het scherm <EXTRA’s> het tabje “BEHEER – DATABASE” en selecteer nieuwe PERIFACT bestandslocatie.
  • Sluit PERIFACT af
  • Zorg dat je bestanden in de gewenste nieuwe map staan waar je de bestanden wilt hebben
  • Start PERIFACT weer op, nu komt PERIFACT met de vraag wat de nieuwe bestandslocatie moet zijn. Kies <HANDMATIG>
  • Hou er rekening mee dat PERIFACT zelf nog  ..\PeriFact achter je gekozen naam zet intern.

Systeem onderhoud. Data en database beheer in PERIFACT extra scherm

 

 

Logo PERIFACT