Hoe werkt PERIFACT-XL in een netwerk

Hoe werkt PERIFACT-XL in een netwerk?

LEES AANDACHTIG EN RUSTIG

Intro

Allereerst even kort het verschil tussen de PERIFACT-SA en PERIFACT-XL versie (SA betekend voor de insiders – stand alone en XL betekend extra large). Er is functioneel géén verschil tussen beide versies, allebei hebben ze exact dezelfde functionaliteit! Beide hebben echter een totaal andere database ondersteuning in zich ( voor de insiders SQLite en MySQL). Daarom kunnen ze elkaars data niet direct lezen! ( Converteren kan echter wel, lees verder…)

  • De SA-versie is voor 1 PC/werkplek en is dus niet geschikt om met meerdere personen tegelijkertijd aan dezelfde data te werken. Wil je wel met 2 of meer werkplekken aan dezelfde data werken dan zal je moeten kiezen voor de XL-versie. De SA-versie slaat alles op in 1 ‘simpel’ bestand genaamd ‘perifact.sqlite’.
  • De XL-versie mag om te beginnen natuurlijk ook voor 1 PC/werkplek gebruikt worden. De XL-versie heeft een complexe structuur en PERIFACT installeert hiervoor onderwater een separaat database programma genaamd MySQL.

Backups

PERIFACT SA en ook de XL versie maakt tijdens het afsluiten van PERIFACT een backup van alle belangrijke zaken, dus ook de database. Deze backup locatie kan door jou (de gebruiker) zelf gekozen worden. Dat is de folder die je gekozen hebt bij de PERIFACT installatie. Je ziet deze folder ook onderin het PERIFACT scherm staan. Tip: een dubbelklik op die informatie zal de folder openen.

Ik heb een SA-versie kan ik dan naar de XL-versie?

Zoals bovenaan vermeld kunnen de SA-versie en de XL-versie elkaars data om technische redenen niet direct lezen. Maar je kunt wel alle PERIFACT-SA gegevens converteren naar PERIFACT-XL. Zie hoofdmenu EXTRA’S – CONVERTEREN.

XL database locatie

Het grote verschil tussen de XL en de SA-versie is dat de database van de SA-versie altijd lokaal op de PC staat waar PERIFACT geïnstalleerd is en bij de XL-versie mag de database op een andere PC geïnstalleerd worden dan waar het programma PERIFACT op staat. Het is dan wel noodzakelijk dat de PC waar de centrale database op geïnstalleerd is dan ook altijd aan moet staan zodra PERIFACT gebruikt wordt. Indien de database op een andere PC geïnstalleerd wordt is hier geen extra licentie voor nodig, dus geen extra kosten! Alle PERIFACT-XL MySQL zaken zal je altijd terug vinden in de folder c:\PerifactDB, een andere folder locatie is niet mogelijk. Deze folder hoeft niet perse gebackupped te worden.

Google-drive/Dropbox werkt niet

Een Google drive of Dropbox constructie werkt niet. In die zin; Google drive is een super medium om je data te backuppen. Dus om daar je PERIFACT werkdata en backups op te slaan is natuurlijk een goed idee. Maar is niet bedoeld om tegelijkertijd aan data te werken. Als je echt 200% zeker bent dat je niet tegelijkertijd aan de data zit te werken dan mag je SA-versie hiervoor gebruiken. Maar er zit geen bescherming op gelijktijdig gebruik! Dus als je overdag een PC op een totaal andere fysieke locatie hebt bijv. 10 kilometer verderop en je sluit die PC af en je gaat ‘s avonds thuis verder dan kan het met de SA versie werken. Want de SA-versie werkt met 1 ‘simpel’ database bestand.  Deze constructie wordt echter niet aanbevolen!

Lokale toegang , remote desktop of VPN

De XL-versie werkt niet via Google-drives of Dropboxen! Het werkt alleen op zogenaamde lokale netwerken met IP-adressen zoals 10.x.x.x en 192.x.x.x, met andere woorden gewoon zoals je “thuis-netwerk”. Dus niet over het grote internet. Dat laatste kan wel, maar daarvoor heb je een zogenaamde (snelle!) VPN verbinding nodig.  PERIFACT biedt geen ondersteuning voor het inrichten van VPN’s omdat het specialistisch is en netwerk kennis vereist.

PERIFACT verbindt in de XL-versie naar een (vast) IP-adres, uiteraard kan in geval van nood indien het IP-adres wijzigt dat aangepast worden in de Windows-registry. De sleutel in de registry kan je hier vinden:  Computer\HKEY_CURRENT_USER\Software\PerifactXLSoftware )

Een andere optie is ( en dat zit standaard in Windows ingebouwd) een Remote Desktop verbinding. Daar heb je niet perse snelle verbindingen voor nodig.

Ik heb een NAS…

Een NAS is externe apparaat voor opslag van bestanden. Een database is echter een speciaal ‘verborgen’ programma met een grote hoeveelheid aan functionaliteit om de PERIFACT data op te slaan, te sorteren en te filteren. Daarom kan een NAS niet direct gebruikt worden voor PERIFACT. Een NAS is dan ook geen Windows-systeem, en PERIFACT wel. PERIFACT werkt uitsluitend onder Windows. Uiteraard mag je wel PERIFACT backups hier naar toe kopiëren, net zoals je alle documenten zoals Word, of Excel, veilig daar naar toe kan kopiëren. 

Licentie(s)

Voor PERIFACT XL geldt dat je voor iedere werkplek ( lees PC ) een licentie nodig hebt. Dus heb je 3 werkplekken dan heb je dus 3 licentie codes nodig en die voer je vervolgens in in menu INSTELLINGEN – LICENTIE van PERIFACT.

Iedere PC krijgt van het Windows operating systeem een eigen naam, bij het verbinding maken naar de PERIFACT database wordt het aantal PC namen geteld. Wordt het aantal namen overschreden dan is er een extra licentie nodig. Indien er per ongeluk een verbinding is gemaakt of men wil snel iets testen dan kan deze uit de telling worden gehaald, dit kan echter maar een beperkt aantal keren! 

IP adres van server handmatig aanpassen

Kan je om wat voor reden dan ook PERIFACT niet meer opstarten omdat de database een ander IP adres heeft gekregen, doe dan het volgende:

  • Sluit PERIFACT eerst af!
  • Druk de Windows toets ( die zit naast de spatiebalk ). Type in: regedit
  • Selecteer aan de linkerzijde: HKEY_CURRENT_USER
  • Ga dan naar Software en vervolgens PerifactXLSoftware
  • Pas daar DB_HOST_IP aan met het IP-adres van de gewenste computer waar de database op actief is.