Veelgestelde vragen multi-user gebruik

PERIFACT kan sinds versie 6 werken in een netwerk omgeving.

Wat betekent dat; werken in een netwerk?

Het betekend voor PERIFACT dat je vanuit diverse werkplekken toegang hebt tot dezelfde data, zoals klantgegevens of factuurgegevens. Eigenlijk alle gegevens die je op het scherm ziet kan je op een andere werkplek ook ophalen.

Moet ik daarvoor een speciaal programma downloaden?

Nee hoor, de standaard installatie van PERIFACT is voldoende. Je hebt hiervoor wel een extra licentiecode voor nodig. De standaard licentie van PERIFACT is bedoeld voor 1 werkplek en dat is de PC waarop je het geinstalleeerd hebt. Door een 2e of 3e of 4e of….licentie te kopen geeft het je de mogelijkheid om verbinding te maken met een andere PC.

Hoe wordt de data dan opgeslagen?

De data wordt opgeslagen in een echte database MySQL genaamd. Wist je dat bijna alle websites op de hele wereld en dat zijn er veel…. MySQL gebruiken? MySQL is in het geval van PERIFACT een Windows programma. Dus bij de installatie van PERIFACT zijn er eigenlijk 2 programma’s geinstalleerd te weten PERIFACT én MySQL. MySQL is een programma zonder een bedieningsscherm, zoiets noemen ze ook wel een Windows Service. De data wordt niet gedeeld via een of andere gedeelde map maar via netwerk verkeer en de data komt dan binnen via een bepaalde poort. Waarover later meer wordt verteld.

Zijn er limieten aan het aantal werkplekken?

Nee, er zitten geen begrenzingen ingebouwd. De filosofie van PERIFACT is wel dat het bedoeld is voor de ZZP-er of kleine ondernemer. Is 10 werkplekken dan een probleem? Nee dat is geen probleem. Maar als je met 100 werkplekken zit dan maak je andere technische keuzes. Maar ook 100 werkplekken hoort gewoon te werken, dan heb je wel een ‘zwaardere’ server nodig.

Heb ik een dure server nodig om met meerdere mensen tegelijkertijd te kunnen werken?

Nee. Het is allemaal niet zo zwaar systeem belastend. Advies wordt wel gegeven als je echt met meerdere tegelijkertijd aan de data wilt dat dit op het moment van bevraging van gegevens ten koste gaat van de snelheid op de PC waarop je aan het werken bent. Dus dan kan je beter een goedkope PC in een hoek neerzetten die voor die taak bedoeld is.

Moet de PC met de database wel altijd aan staan?

Ja! De werkplekken wijzen naar 1 centrale PC, hierop mag zoals gezegd normaal gewerkt worden. Maar als die PC uitgezet wordt of ge-herstart  dan is op dat moment geen verbinding mogelijk vanuit de andere PERIFACT werkplekken. Dus als het een PC is van een medewerker dan moet die PC als eerste aan en als laatste uit. Een goedkope PC die in de hoek staat en bijvoorbeeld in het weekend uit gaat zou een betere keuze kunnen zijn.

Moet ik voor die PC in de hoek een extra licentie hebben?

Nee, dat hoeft niet. Als daar PERIFACT zelf niet meer op gebruikt wordt (of wilt gebruiken)  dan is dat geen probleem. Alleen het gebruik van PERIFACT telt mee, de MySQL is alleen bedoeld voor de opslag van alle administratie. Een oplettende lezer zal echter wel zeggen; …..als ik PERIFACT installeer dan start hij op die PC wel op….. dus dat kost me een licentie. Er zijn 2 dingen omdat te voorkomen. Je kunt tijdens de laatste stap van de installatie aangeven of je PERIFACT wilt opstarten ja of nee. Mocht je dat toch gedaan hebben dan is dat nog steeds geen ramp, je kunt een werkplek intrekken en zeggen dat je die niet meer gebruikt via menu: INSTELLINGEN – NETWERK – COMPUTER MACHTIGEN. Door de machtiging in te trekken doet die PC niet meer mee aan de telling van licenties. Maar als je op een later tijdstip daar toch weer PERIFACT opstart dan telt hij weer mij in de licentielijst en wordt dus weer geactiveerd. Je zal het daarna weer moeten deactiveren. Doe je het opstarten en deactiveren te vaak, want dat wordt geteld, dan wordt je wel als nog verplicht tot het kopen van een licentie.

Wat als ik over de licentie limiet ga kom ik dan nog aan mijn data?

Ja. Alleen het maken van nieuwe facturen of het aanmaken van nieuwe klanten wordt dan geblokkeerd. De data blijft behouden. Als je per ongeluk over de limiet heen gaat dan kan je je licentie intrekken via menu: INSTELLINGEN – NETWERK – COMPUTER MACHTIGEN. Door de machtiging in te trekken doet die PC niet meer mee aan de telling van licenties. Maar als je op een later tijdstip daar toch weer PERIFACT opstart dan telt hij weer mij in de licentielijst en wordt dus weer geactiveerd. Je zal het daarna weer moeten deactiveren. Doe je het opstarten en deactiveren te vaak, want dat wordt geteld, dan wordt je wel als nog verplicht tot het kopen van een licentie.

Werkt PERIFACT ook over het ‘grote’ internet?

Nee ( en een beetje ja …). In principe niet, het is alleen bedoeld voor een thuis (wifi)-netwerk of een bedrijfsomgeving. En ja, het kan wel als het via een VPN verbinding loopt. Maar PERIFACT doet geen ondersteuning in de werking en opbouw van het netwerk. Vraag hiervoor je systeembeheerder.

Kan de MySQL database ook op een NAS?

Nee. Nu nog niet. Dit vergt een heel andere installatie procedure en wordt nu nog niet ondersteund. We sluiten het niet uit, maar of en wanneer is niet bekend.

Is de naam van de PC belangrijk?

Ik zie in de scan die PERIFACT kan uitvoeren op het netwerk dat ook de PC naam getoond wordt. Is dat belangrijk? Stel je voor ik wil de naam veranderen…. Nee hoor, is niet erg. Er wordt alleen op verbinding gemaakt op basis van IP-adres. Dat moet wel dus hetzelfde blijven.

Kan ik zien met welk IP-adres ik verbonden ben?

Ja, links onderaan in het PERIFACT scherm staat het IP-adres waarmee je verbonden bent. En soms staat er ‘127.0.01’, dit betekend ook dat het om de PC gaat waar je op dat moment achter zit.

Moet ik nog iets regelen of instellen om verbinding te maken met een andere PC?

Het installatie script van PERIFACT zal er voor zorgen dat POORT 3306 van de PC wordt open gezet. Dit is de standaard poort voor MySQL communicatie. Bij grotere en/of complexere bedrijfsnetwerken zou het kunnen zijn dat er nog iets op een centrale plek geregeld moet worden om dit verkeer toe te staan. Iedere PC binnen je bedrijf of netwerk heeft een uniek nummer, dat noemen ze een IP-adres. Net zoals je huis in de straat ook een uniek nummer heeft. Maar binnen in een huis kunnen meerdere mensen wonen waarvan er 1 of meerdere leuke slimme dingen kunnen doen, binnen een IP-netwerk noemen ze dit een poort. Achter die poort zit dus een slim programma werk voor je te doen. En in het geval van PERIFACT zit MySQL achter poort 3306.

Wat doet die folder die ik op moest geven bij de installatie van PERIFACT?

Daarin worden soms tijdelijke (werk) bestanden opgeslagen én wat nog belangrijker is dat bij het afsluiten van PERIFACT daar de backup wordt gemaakt van de gehele (MySQL) database. Dus deze map zou ik regelmatig op een USB-stick kopiëren zodat bij een computer crash je gegevens weer kunt terughalen. De echte MySQL database zelf staat in de c:\PerifactDB map.

Kan ik zien in welke map mijn backup bestanden staan?

Ja. Onderin het PERIFACT scherm staat je backup folder. Een dubbelklik op die folder naam zal een verkenner scherm openen.

Als ik mijn database omschakel naar een andere PC moet ik dan de licentiecode opnieuw invoeren?

Waarschijnlijk wel. Ga naar menu INSTELLINGEN – STANDAARD en controleer daar het aantal licenties nadat je verbonden bent op de nieuwe PC.

Worden de databases tussen de diverse PC’s synchroon gehouden?

Nee.

Kan ik data verplaatsen van de ene naar de andere PC?

Nee, nog niet. Backup en restore, zie menu : EXTRA – BACKUP EN RESTORE zal je verder op weg moeten helpen. Er zal in de nabije toekomst wel iets hiervoor gebouwd gaan worden.