Help facturen

FACTUREN MAKEN

STARTEN

Je kunt op 3 manieren starten om een factuur te maken:

  • Vanuit het CONTACT invoerscherm, je vult alle gegevens en klikt in dat scherm links onderaan factuur of offerte.
  • Vanuit het hoofdmenu FACTUREN. Zoek de gewenste persoon en klik in het hoofdmenu NIEUWE FACTUUR.
  • Ga naar het hoofdmenu FACTUREN en je dubbel klikt op een naam in het hoofdscherm

PERIFACT kan ook gebruik maken van concept facturen of offertes, het gebruik van concepten is niet verplicht, je kunt direct een factuur maken zonder eerst een concept te maken. Lekker handig!

 

TABBLAD – FACTUUR REGELS

Je hebt nu de mogelijkheid om handmatig alles in te voeren zoals de omschrijving, hoeveelheid, lever datum etc. Of als je iets wilt toevoegen aan je factuur wat regelmatig terug komt druk dan op de knop [Zoek in producten]. Kies dan een item uit de gepresenteerde producten-lijst. Heb je eenmaal alles goed ingevuld druk dan op de knop rechts midden in het scherm [Voeg regel toe]. Herhaal dit voor alle factuurregels die je toe wilt voegen.

Het veld aantekeningen is handig voor zaken die regelmatig terugkomen. Denk hierbij aan codes of standaard zinnen. Deze kunnen verder beheerd worden bij hoofdmenu INSTELLINGEN – EXTRA.

Ben je klaar, druk dan onderaan op de knop [Opslaan en print], of indien je het later wilt printen alleen op [Opslaan]. En je bent klaar!

Optioneel kan er nog een regelkorting via de knop toegevoerd worden of een extra tekstregel.

Met de pijltjes onder het grid kan je de sortering van de geselecteerde regel aanpassen. En last-but-not-least, er is een mogelijkheid om 1 of meerdere factuurregels te voorbergen, ze worden dan gegroepeerd en verschijnen op de factuur als “Samenvatting van het geleverd”.

NB: Alle tekst op de factuur kunnen aanpast worden via menu INSTELLINGEN – BEDRIJFSTEKSTEN of menu INSTELLINGEN – LABEL TEKSTEN

Factuur - FACTUUR REGELS. Start scherm in PERIFACT

TABBLAD – KENMERKEN

De plek voor het aanpassen van de factuur/offerte datum, verval datum en een eventueel kenmerk van de klant.

Werk je met meerdere verkopers dan kan je hier kiezen uit de lijst van verkopers. Indien hier een verkoper geselecteerd wordt dan zal de tekst “U werd geholpen door” op de factuur verschijnen. Laat leeg indien niet van toepassing is.

Wordt een factuur niet betaald dan kan een extra herinnering op de factuur getoond worden. Er zijn 3 mogelijke herinneringen: herinnering, aanmaning, of ingebrekestelling. 

factuur - FACTUUR KENMERKEN. De detailomschrijving bij het maken van een factuur

TABBLAD – BETALING en BEDRAGEN

 Behalve losse kortingsregels  in te voegen via het tabblad [Factuur regels] bestaat er ook de mogelijkheid om een korting te geven op de gehele factuur. Dit mag een bedrag zijn of een percentage. 

Is er een andere valuta dan de EURO nodig, dan maak je hier de keuze. Voor het goed omrekenen van de koers kan je hier nog een aanpassingen doen. Een ‘permanente’ aanpassing maak je in het menu INSTELLINGEN – EXTRA, tabblad [Valuta].

Afhankelijk hoe je CONTACT is aangemaakt, bedrijf of particulier zal hier de optie ‘Vermeld regels inclusief BTW’ aan of uit staan. Ga je de BTW verleggen? Klik dan de optie AAN.

Is de factuur al (gedeeltelijk) betaald dan kunnen 1 of meerdere betaal momenten toegevoegd worden. Er zijn 3 manieren om dat snel of aangepast te doen. ‘Betaald’ dan wordt het openstaande bedrag naar 0 teruggebracht. ‘Open’ de factuur krijgt de status open.  

Factuur - BETALINGEN en BEDRAGEN. De detailomschrijving bij het maken van een factuur

Bij aangepast krijg je onderstaand scherm te zien. En zoals je ziet kan je betalingen ook registeren via het hoofmenu. Je hebt de mogelijkheid om maximaal 5 betaalmomenten te kiezen. Uiteraard kan je aangeven via welke weg het betaald is ( bijv. BANK of KAS) en op welke datum.

Betaling registeren

TABBLAD – INTROTEKST

Iedere factuur kan je voorzien van een inleidende introtekst. Bij ieder tekstblok in PERIFACT kan je doormiddel van het [AB-knopje] de uitgebreide ingebouwde tekstverwerker starten.

Factuur - INTROTEKST . Geeft de mogelijkheid om een inleidende tekst bij de factuur te voegen

TABBLAD – AFSLUITTEKST

Iedere factuur kan je voorzien van een afsluitende introtekst. Bij ieder tekstblok in PERIFACT kan je doormiddel van het [AB-knopje] de uitgebreide ingebouwde tekstverwerker starten. 

Factuur - AFSLUITTEKST. geeft de mogelijkheid om onderaan de factuur extra teksten te plaatsen

TABBLAD – PRESENTATIE

Wil je veranderingen aanbrengen hoe je factuur uit moet komen zien? Dan is dit de goede plek. Je kunt zelfs de taal omschakelen zodat de factuur in een geheel andere taal verschijnt ( teksten kunnen gepast worden in menu INSTELLINGEN – BEDRIJFSTEKSTEN of INSTELLINGEN – LABEL TEKSTEN.

Wil je tijdelijk een andere layout? Geen probleem maak dan hier je keuze. 

Factuur - PRESENTATIE. Stel in wel opties op de factuur aan of uit moeten. De detailomschrijving bij het maken van een factuur

TABBLAD – BIJLAGEN

Vind je het belangrijk om documenten te bewaren die bij de factuur horen dan is dit de plek om ze op te slaan. De maximale bestandsgrootte is 10Mb.

Factuur - BIJLAGEN. Geeft de mogelijkheid om extra documenten bij de factuur op te slaan